Hejőmenti Hagyományörző Közhasznú Alapítvány

Hejőbába története
Takács László - Kovács Zsolt

 

 

 

 

 

 

BELTERÜLETI VÍZRENDEZÉS II. ÜTEM

Kedvezményezett: Hejőbába Község Önkormányzata
Projekt címe: Hejőbába belterületi vízrendezés II. ütem
Támogatás összege: 55 millió forint
Támogatás intenzitása: 100%
A projekt fizikai zárása: 2023.05.31.
Projekt azonosító száma: TOP-2.1.3-16-BO1-2021-00121

PROJEKT BEMUTATÁSA

Hejőbába Község Önkormányzata a vízkárelhárítás biztonságának növelése céljából a belterületi vízrendezést szakaszosan tovább folytatja. A most kezdődő pályázati konstrukció célja a belterületre hullott csapadékvizek és felszín alól előtörő fakadó vizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése, a belterületen áthúzódó vízfolyások és belvízcsatornák, belvíz elvezető rendszerek rendezése és a települések belterületének védelme a külterületeken keletkezett vizek káros hatásaitól.
A pályázat első ütemében már megvalósult projekt most a II. ütemmel folytatódik, melynek keretén belül a Fő út páratlan oldalán és a Hejő utcában folytatódik a csapadékvíz elvezető rendszer építése összesen 668 m hosszan. A kapubejárók a Hejő utcában 5,0 m szélességben 10 tonna tengelyterhelésű fedlapos mederburkoló elemekkel, illetve egy bejáró 6,0 m szélességben, a közút keresztezése pedig 8,0 m szélességben készül. A Fő úton a bejárók - iskola, busz megálló - 4,0 m és 6,0 m szélességben fedlapos mederburkoló elemekkel, az iskola gazdasági bejárója 6 m szélességben 10 tonna tengelyterhelésű fedlapos mederburkoló elemekkel kerül kialakításra, ezen kívül betoncsövekkel megvalósul a Keringő-csatornába történő bekötés is.
A most kezdődő beruházás átfogó célja a település infrastrukturális állapotának javítása a belterület helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése által, a település élhetőbbé tételének és a környezetbiztonság javításának a hatására vonzóbb üzleti és lakókörnyezet kialakítása, melynek eredményeként a település gazdasági potenciáljának és versenyképességének erősítése, népességmegtartó erejének növelése.
A projekt specifikus céljai:
• biztonságos és egységes csapadékvíz és belvízelvezető rendszer kiépítése a település belterületét érintő csapadékvizek és belvizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése érdekében,
• a település belterületének védelme a csapadékvíz által okozott vízkárok és belvízkárok okozta környezeti káresemények kockázatának csökkentése és megelőzése, a település környezetbiztonságának növelése,
• rendezett településkép kialakítása, a település infrastrukturális állapotának javítása.
A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósul meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képek Hejőbábáról
© 2005-2023 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.